PROMPTER İLE PRATİK YAPIN

Şu web sitesinden yararlanarak TV kanallarında çalışan bir sunucu gibi siz de akan yazıları okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz. 
http://www.easyprompter.com/
Siteye girdiğinizde karşınıza çıkan boş beyaz alana bir metni yapıştırın. Daha sonra "start prompt" tuşuna basın. Daha sonra gelen ekranda "play" tuşunu kullanarak prompt'u kullanmaya başlayabilirsiniz.


Prompter kelimesinin TÜRKÇE'ye çevirdiğimizde karşımıza SUFLÖR kelimesi çıkmaktadır.Dünya'da Autocue firması ile özleşen bir cihaz olduğu içinde birçok yabancı kişi prompter'ı bu isimle de bilmektedir.
Günümüzdeki birçok siyasetçinin, haber spikerinin, ünlü sanatçıların ve etkin sunum yapmak isteyen kullanıcıların kullandığı prompter, profesyonellerin seçimidir.
Öncelikle ilk basit prompter sistemi Jess Oppenheimer adlı (Yazar, yapımcı ve Yönetmen) televizyoncunun 1950 yılında “I love Lucy” adlı TV şovunu çekerken oyuncuların tekstleri sık sık unutmasından dolayı kağıt ruloları üzerine tekstleri yazdırması sonucu ortaya çıktığını belirtmekte yarar var. Jess Oppenheimer hemen bu sistemin patentini alır ve bir grup girişimci ile 1955 yılında Autocue Teleprompter firmasını kurar. Bu arada bir başka teleprompter firması olan QTV de Amerika Birleşik Devletlerinde kurulur. Her iki firmada stüdyolara prompter sistemleri kiralarlar.
1969 yılında Autocue Firması ilk kapalı devre prompter sistemini üretip stüdyoları Oppenheimer’ ın kağıt rulolarından kurtararak prompter sistemlerinde çığır açmıştır. Bu buluş kağıt üzerinde yazılı tekstlerin döndürülüşünün filme çekilmesi ve bu filmin bir CRT monitörde gösterilmesi ve bu monitördeki görüntünün prompter camı ile sunucunun görebilmesinin sağlanması esasına dayanmaktaydı. QTV firması da kısa bir süre içerisinde benzeri bir teknolojiyi kullanmaya başladı. 1970 lere gelindiğinde her iki firmada kiralama sistemlerinin yanı sıra prompter donanımları satmaya başladılar.
1984 yılına gelindiğinde QTV, Autocue firmasını satın aldı. Sonraki yıl ise Autocue Grup ilk bilgisayar temelli prompter sistemi olan ScriptNet’i piyasaya çıkardı. Bu sıralarda ilk bilgisayar tabanlı haber otomasyon sistemleri TV istasyonlarında görülmeye başlanmıştı. Autocue Grup bu iki sistemi birleştirmek ve prompter sisteminin piyasadaki tüm haber sistemleriyle bir uyum standardı ortaya koymak için çalışmaya başladı. Ortaya Windows işletim sisteminin ilk versiyonları ile çalışan WinCue sistemleri çıktı.
Teknolojinin uzunca bir süre durağanlığından sonra 1994 yılında Autocue Grup ilk düz ekran prompter sistemlerini üretti. Sonraki on yılda düz ekran prompter monitörlerindeki teknolojik gelişim devam etti. Yüksek parlaklık ve çözünürlüklü TFT video monitörleri sayesinde stüdyolarda promter taşıyan kamera tripdoları ve pedestallerinin fiziksel boyutları küçüldü.
Bu arada Autocue firması WinCue prompter sistemlerinin özellikle TV merkezlerinde haber otomasyon sistemleriyle entegre edilmesinde gelişmeler sağladı. Haber Merkezine bilgi akıtan ajanslardan verinin alınarak işlemlenmesi ve prompter sistemlerine aktarılmasının yanı sıra çoklu oynatım (Playout) , VTR ve karakter jeneratörü sistemlerinin kontrolu da Autocue haber otomasyon çözümleriyle sağlandı. Bunu haber merkezlerinde elde edilen medyanın kelime seviyesinde araştırılması seviyesinde kontrolu izledi. CNN ile birlikte medya varlık yönetimi konusunda çalışılarak kablosuz tablet PC lerle tekstlerin paylaşımı ve tekst üzerinde değişikliklerin yapılması gerçekleştirilerek günümüze gelindi.
Prompter'ı ilk kullanan siyasetçilerden biri Senator John F. Kennedy'dir.13 Temmuz 1960 Yılında Ulusal Demokrat Toplantısında kullanmıştır.
KAYNAK: http://berkantsert.blogspot.com/2013/02/prompter-nedir.html

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR.