SPİKERLİK SUNUCULUK EĞİTİMİ (KURSU) ADANA

Örnektir
PROGRAMIN AMACI         :
Bu program ile kursiyerlerin;
1.   Kurallarına uygun, a ve anlaşılır konuşma becerisi kazanmaları,
2.   Kendilerini etkili bir biçimde ifade edebilmeleri,
3.   Solukları denetleyebilmeleri,
4.   Seslerini eğitebilmeleri,
5.   Seslerini etkili bir biçimde kullanabilmeleri,
6.   Ses bilimi açısından tüm sesleri doğru ve güzel telaffuz edebilmeleri,
7.   Yazım dili ile konuşma dili arasındaki farkları kavramaları,
8.   Konuşmada süre, tonlama, ezgi, vurgu kavşak gibi kuralları uygulamaları,
9.   Beden dilini etkili biçimde kullanabilmeleri,
10. Kamera karşısı uygulamalar ve çekim esnasında dikkat edilecek hususlarla ilgili beceri kazanmaları,
11. Röportaj teknikleri ile ilgili beceri kazanmaları,
12. Şiir, masal, düz metin ve gazete okuyarak değerlendirme becerisi kazanmaları,
13. Naklen yayın uygulamalarını kurallarına uygun olarak gerçekleştirebilmeleri,
14. Haber ve spor spikerliği uygulamalarını kurallarına uygun olarak gerçekleştirebilmeleri,
15. Canlı yayın spikerliği uygulamaları kurallarına uygun olarak gerçekleştirebilmeleri,
16. Perfore becerisi kazanmaları,
17. Belgesel yapımları seslendirme becerisi kazanmaları,
18. Prompter karşısında haber okuma becerisi kazanmaları,
19. Kamera karşısında haber okuma becerisi kazanmaları,
20. Hazırlıksız konuşma becerisi kazanmaları,
21. Serbest konuşma becerisi kazanmaları,
22. Konuşma ve sunum hazırlama becerisi kazanmaları,
23. Metin değerlendirme becerisi kazanmaları,
24. Meslekî etik kurallarına uygun davranışlar geliştirmeleri,
25. Spikerlik, sunuculuk mesleğini meslekteki yasa ve kurallara uygun gerçekleştirmeleri beklenmektedir.

PROGRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR:
1.   Bu program spikerlik, sunuculuk alanındaki mevcut gelişmeler ve sektör ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanmışr. Program ile en az ilköğretim mezunu bireylerin medya sektöründe çalışabilmeleri için gerekli olan bilgi, beceri ve tutumlara sahip olmaları amaçlanmaktadır.
2. Program sürecinde, kuramsal konularla birlikte uygulama da yapılacaktır. Konular işlenirken alanında uzman, deneyimli yazar, gazeteci, spiker, sunucu vb. nıf ortamına getirilerek tecrübelerinden faydalanılması sağlanır.
3.   Konuların öğretiminde bilgisayar programları, animasyonlar, videokasetler, resimler ve benzeri araç ve gereçlerden yararlanılacaktır. Konular kursiyerlere sınıfta powerpoint sunumları ile birlikte tartışma, soru-cevap, beyin fırnası, gibi öğrenci katımı esas alan, interaktif öğretim yöntem ve teknikleri kullanılarak aktarılacaktır.
4.   Programda yer alan konular birbirinin ön şartı olacak şekilde sıralanmıştır.

PROGRAMIN SÜRESİ:
a)  Hafta içi gruplarda
1.        Haftada 2 gün, günde 4 saat, haftada 8 saat
Toplam: 12 hafta = 96 saat
2.        Haftada 2 gün, günde 3 saat, haftada 6 saat
Toplam: 16 hafta = 96 saat
b) Hafta sonu gruplarda
1.        Haftada 2 gün, günde 4 saat, haftada 8 saat
Toplam: 12 hafta = 96 saat
2.        Haftada 2 gün, günde 3 saat, haftada 6 saat
Toplam: 16 hafta = 96 saat

PROGRAM İÇERİĞİNİN HAFTALIK DAĞILIMI
HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU GRUPLARDA 12 HAFTALIK SÜREYE GÖRE DAĞILIM
1. HAFTA DİKSİYON
1.   Topluluk Önünde Konuşurken Soluğun Denetimi
2.   Diyafram Kasının Gelişiminin Sağlanması Uygulamaları ve Diyaframın Kullanımı
3.   Sesin Niteliklerinin ve Rezonans Bölgelerinin Tanımlanma
4.   Artikülâsyon Organlarının Tanımlanması
5.   Ses Eğitimi
6.   Konuşma Aygıtımıza Esneklik Kazandırma Uygulamaları
7.   Çeşitli Ses Tınılarıyla Metin Değerlendirme

2. HAFTA DİKSİYON
1.   Konuşma Aygıtımıza Esneklik Kazandırma Uygulamaları
2.   Doğru Sesletimin Önemi
3.   Ünlülerin Doğru Çıkarılış Biçimleri ve <ğ> ile Kullanımı
4.   Ünsüzlerin Doğru Sesletimi
5.   Yazı Dili ile Konuşma Dili Arandaki Ayrımlar
6.   Türkiye Türkçesinin Standart Konma Dili (İstanbul Ağzı) Kuralla
7.   Akıcı ve Anlaşılır Konuşma
8.   Tekerlemelerle Artikülâsyon Çalışmaları


3. HAFTA DİKSİYON
1.   Süre
2.   Tonlama
3.   Ezgi
4.   Vurgu
5.   Ulama
6.   Kavşak, Durak
7.   Çeşitli Duygularla Metin Okuma Çalışmaları

4. HAFTA DİKSİYON
1.   Güzel ve Etkileyici Konuşmanın Önemi ve Temel İlkeleri
2.   Beden Dilinin Önemi ve Doğru Kullanılması
3.   Çeşitli Olayların Yaşanması ile İlgili Uygulamalar
4.   Çeşitli Duyguların Yaşanması ile İlgili Uygulamalar
5.   Duyguların İfadesi
6.   Doğaçlama Çalışmaları

5. HAFTA      SPİKERLİK
1.   TV ve Radyo Programlandaki Dilin Kullanım Yanlışları ve Seslendirme Hataları
2.   Dinleme Düşünme Konuşma Bağlamında Türkçe
3.   Yazı Dili, Türkçenin Öyküsü, Dil Bilinci
4.   Mikrofonun Doğru ve Etkin Kullanılması İçin Gerekli Kurallar ve Mikrofon
Çaşmaları
5.   Kameranın Doğru ve Etkin Kullanılması İçin Gerekli Kurallar ve Kamera
Çaşmaları
6.   Çeşitli Duygularla Ses Kullanımı Çalışmaları
7.   Röportaj Teknikleri, Uygulamaları, Kameraya Kaydı, İzlenmesi ve Eleştirisi

6. HAFTA      SPİKERLİK
1.   Okuma Çalışmalarının Yapılması
a. Şiir
b. Masal
c. Düz metin
2.   Mikrofonda Konma Çalışmaları
Serbest
3.   Çaşma Çeşitleri
Canlı yayın spikerliğinin önemi, özellikleri ve teknikleri
4.   Çeşitli Seslendirme Uygulamaları
a. Gazete haberlerini ve başklarını TV’de canlı yanda okuma çalışmaları
b. Gazete başklarının okunmasına ilişkin uygulamaların kameraya kaydedilmesi ve izlenmesi
c. Haber metninin prompterda okunması, kameraya kaydı ve izlenmesi


7. HAFTA      SPİKERLİK
1.   Çaşma Çeşitleri
a. Naklen yayın çalışmaları
b. Haber – redaksiyon c. Haber spikerliği
ç. Spor spikerliği
2.   Uygulamalar
a. Televizyon anonslarının kamera karşısında okunması, izlenmesi ve değerlendirilmesi
b. Haber metninin prompterda okunması, kameraya kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c. Hava durumu metninin prompterda okunması, kameraya kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
ç. Spor haberi metninin prompterda okunması, kameraya kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
d. Köşe yazısının kamera karşısında okunma, izlenmesi ve değerlendirilmesi
e. Bir haberin ayakta anlatılması, kameraya kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi

8. HAFTA      SPİKERLİK
•   Uygulamalar
a. Perfore (Televizyonlarda yayınlanan görüntülerin metni) seslendirme uygulamaları
b. Haber metninin prompterda okunması, kameraya kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c. Hava durumu metninin prompterda okunması, kameraya kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
ç. Spor haberi metninin prompterda okunması, kameraya kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
d. Kamera karşısında ve ayakta prompterdan haber okuma çalışmaları
e. Belgesel seslendirme uygulamaları, sesin kaydedilmesi, dinlenmesi ve değerlendirilmesi
f. Reklam seslendirme uygulamaları, sesin kaydedilmesi, dinlenmesi ve değerlendirilmesi

9. HAFTA      SUNUCULUK
1.   Edinilmesi Gereken Nitelikler
a. Hazırkz konuşma uygulamaları
b. Sinirlenmeden tartışmaları sürdürebilmenin yolu ve önemi (özgüven, hoşgörü, tarafsızk)
c. Dinleyicilerin dikkatlerini çekme yöntem ve teknikleri (sunuş teknikleri)
ç. Mikrofonda serbest konuşma denemeleri, konuşmaların kaydedilmesi, dinlenmesi
2.   Sözcük ve Deyim Yanşları
3.   İnsanların Bizi Dinleyip Dinlemediklerini Anlayabilmenin Yolla
4.   Uygulamalar
a. Bir olayın ayakta kamera karşısında anlatılması, kameraya kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi


b. Metin okurken mank değer vurgusunun doğru ve etkili kullanımı ile ilgili uygulamalar

10. HAFTA      SUNUCULUK
1.   Konuşma Nasıl Hazırlanır? Konuşma Hazırlama Teknikleri
2.   İnsanların İlgi Duymaları İçin Sunumu Renklendirme Uygulamaları
3.   İlginç Girişler, Açıklayıcı ve Net Gelişmeler, İz Bırakan Sonuçlar
4.   Unutkanlığın Önlenmesi, Harlama Yöntemleri ve Teknikleri
5.   Benzetme ve Örneklerin Önemi
6.   Konsantrasyon Geliştirme Teknikleri
7.   Günlük Konuşmalar ve Amaçlı Konuşmalara İlişkin Uygulamalar

11. HAFTA      SUNUCULUK
•   Sunum Hazırlama Teknikleri
a. Açık oturum program sunuculuğu
b. Programcı ve spiker – sunucu bağlantısı c. Yönetmen ve spiker – sunucu bağlantısı ç. Radyo program sunuculuğu
d. Televizyon program sunuculuğu
e. Radyo-televizyon anonsları okuma f. Tartışma program sunuculuğu
g. Radyo tiyatrosu seslendirme

12. HAFTA      SUNUCULUK
1.   Uygulamalar
a. Eğlence müzik magazin programları sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
b. Magazin programları sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c. Kongre, seminer ve protokol sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
ç. Anma ve sanat geceleri sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
2.   Diksiyon – Artikülâsyon – Fonetik – Spikerlik ve Sunuculuk Bağlantı
3.   Metin Değerlendirme ve Yorum
4.   Beğenilen Spiker ve Sunucuların Olumlu ve Olumsuz Yanları
5.   İyi Bir Spikerde Bulunması Gereken Özellikler a. Görünüm, giyim-kuşam, makyaj, zarafet
b. Davranış, mimik ve jestler
c. Konuşma yeteneği, diksiyon – ses – soluk – fonetik ç. Konulara hâkimiyet, bilgi ve beceri


HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU GRUPLARDA 16 HAFTALIK SÜREYE GÖRE DAĞILIM

1. HAFTA DİKSİYON
1.   Topluluk Önünde Konuşurken Soluğun Denetimi
2.   Diyafram Kasının Gelişiminin Sağlanması Uygulamaları ve Diyaframın Kullanımı
3.   Sesin Niteliklerinin Tanımlanması, Rezonans Bölgelerinin Tamlanma
4.   Artikülâsyon Organlarının Tanımlanması
5.   Ses Eğitimi

2. HAFTA DİKSİYON
1.   Konuşma Aygıtımıza Esneklik Kazandırma Uygulamaları
2.   Çeşitli Ses Tınılarıyla Metin Değerlendirme
3.   Konuşma Aygıtımıza Esneklik Kazandırma Uygulamaları
4.   Doğru Sesletimin Önemi
5.   Ünlülerin Doğru Çıkarılış Biçimleri ve <ğ> ile Kullanımı

3. HAFTA DİKSİYON
1.   Ünsüzlerin Doğru Sesletimi
2.   Yazı Dili ile Konuşma Dili Arandaki Ayrımlar
3.   Türkiye Türkçesinin Standart Konma Dili (İstanbul Ağzı) Kuralla
4.   Akıcı ve Anlaşılır Konuşma
5.   Tekerlemelerle Artikülâsyon Çalışmaları

4. HAFTA DİKSİYON
1.   Süre
2.   Tonlama
3.   Ezgi
4.   Vurgu
5.   Ulama
6.   Kavşak, Durak
7.   Çeşitli Duygularla Metin Okuma Çalışmaları

5. HAFTA DİKSİYON
1.   Güzel ve Etkileyici Konuşmanın Önemi ve Temel İlkeleri
2.   Beden Dilinin Önemi ve Doğru Kullanılması
3.   Çeşitli Olayların Yaşanması ile İlgili Uygulamalar
4.   Çeşitli Duyguların Yaşanması ile İlgili Uygulamalar
5.   Duyguların İfadesi
6.   Doğaçlama Çalışmaları

6. HAFTA      SPİKERLİK
1.   TV ve Radyo Programlandaki Dilin Kullanım Yanlışları ve Seslendirme Hataları


2.   Dinleme Düşünme Konuşma Bağlamında Türkçe
3.   Yazı Dili, Türkçenin Öyküsü, Dil Bilinci
4.   Mikrofonun Doğru ve Etkin Kullanılması İçin Gerekli Kurallar ve Mikrofon
Çaşmaları
5.   Kameranın Doğru ve Etkin Kullanılması İçin Gerekli Kurallar ve Kamera
Çaşmaları

7. HAFTA      SPİKERLİK
1.   Çeşitli Duygularla Ses Kullanımı Çalışmaları
2.   Röportaj Teknikleri, Uygulamaları, Kamera Kaydı, İzlenmesi ve Eleştirisi
3.   Okuma Çalışmalarının Yapılması
a. Şiir
b. Masal
c. Düz metin

8. HAFTA      SPİKERLİK
1.   Mikrofonda Konma Çalışmaları
Serbest
2.   Çaşma Çeşitleri
Canlı yayın spikerliğinin önemi, özellikleri ve teknikleri
3.   Çeşitli Seslendirme uygulamaları
a. Gazete haberlerini ve başklarını TV’de canlı yanda okuma çalışmaları
b. Gazete başklarının okunmasına ilişkin uygulamaların kameraya kaydedilmesi ve izlenmesi
c. Haber metninin prompterda okunması, kameraya kaydı ve izlenmesi

9. HAFTA      SPİKERLİK
•   Çaşma Çeşitleri
a. Naklen yayın çalışmaları
b. Haber – Redaksiyon c. Haber spikerliği
ç. Spor spikerliği
•   Uygulamalar
a. Televizyon anonslarının kamera karşısında okunması, izlenmesi ve değerlendirilmesi
b. Haber metninin prompterda okunması, kamera kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c. Hava durumu metninin prompterda okunması, kamera kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
ç. Spor haberi metninin prompterda okunması, kamera kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi

10. HAFTA      SPİKERLİK
•   Uygulamalar
a. Köşe Yazısının kamera karşısında okunma, izlenmesi ve değerlendirilmesi


b. Bir haberin ayakta anlatılması, kamera kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi c. Perfore (Televizyonlarda yayınlanan görüntülerin metni) seslendirme
uygulamaları
ç. Haber metninin prompterda okunması, kamera kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi

11. HAFTA SPİKERLİK
 Uygulamalar
a. Hava durumu metninin prompterda okunması, kamera kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
b. Spor haberi metninin prompterda okunma, kamera kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c. Kamera karşısında ve ayakta prompterdan haber okuma çalışmaları
ç. Belgesel seslendirme uygulamaları, sesin kaydedilmesi, dinlenmesi ve değerlendirilmesi
d. Reklam seslendirme uygulamaları, sesin kaydedilmesi, dinlenmesi ve değerlendirilmesi

12. HAFTA      SUNUCULUK
    Edinilmesi Gereken Niteliklerin Öğretilmesi
      a. Hazırkz konuşma uygulamaları
b. Sinirlenmeden tartışmaları sürdürebilmenin yolu ve önemi (öz güven, hoşgörü, tarafsızk)
c. Dinleyicilerin dikkatlerini çekme yöntem ve teknikleri (sunuş teknikleri)
ç. Mikrofonda serbest konuşma denemeleri, konuşmaların kaydedilmesi, dinlenmesi
•   Sözcük ve Deyim Yanşları
•   İnsanların Bizi Dinleyip Dinlemediklerini Anlayabilmenin Yolla

13.  HAFTA  SUNUCULUK
1. Uygulamalar
a. Bir olayın ayakta kamera karşısında anlatılması, kameraya kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
b. Metin okurken mank değer vurgusunun doğru ve etkili kullanımı uygulamaları
c. Konuşma nasıl hazırlanır? Konuşma hazırlama teknikleri
ç. İnsanların ilgi duymaları için sunumu renklendirme uygulamaları

14. HAFTA SUNUCULUK
1. (İlginç Girişler, Açıklayıcı ve Net Gelişmeler, İz Bırakan Sonuçlar)
2. Unutkanlığın Önlenmesi, Harlama Yöntemleri ve Teknikleri
3. Benzetme ve Örneklerin Önemi
4. Konsantrasyon Geliştirme Teknikleri
5. Günlük Konuşmalar ve Amaçlı Konuşmalara İlişkin Uygulamalar

15. HAFTA      SUNUCULUK


 Sunum Hazırlama Teknikleri
a. Açık oturum program sunuculuğu
b. Programcı ve spiker – sunucu bağlantısı c. Yönetmen ve spiker – sunucu bağlantısı ç. Radyo program sunuculuğu
d. Televizyon program sunuculuğu
e. Radyo-televizyon anonsları okuma f. Tartışma program sunuculuğu
g. Radyo tiyatrosu seslendirme

16. HAFTA     SUNUCULUK
1.   Uygulamalar
a. Eğlence müzik magazin programlanın sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
b. Magazin programları sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c. Kongre, seminer ve protokol sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
ç. Anma ve sanat geceleri sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
2.  Diksiyon – Artikülâsyon – Fonetik – Spikerlik ve Sunuculuk Bağlantı
3.  Metin Değerlendirme ve Yorum
4.  Beğenilen Spiker ve Sunucuların Olumlu ve Olumsuz Yanları
5.  İyi Bir Spikerde Bulunması Gereken Özellikler
6.  Görünüm, Giyim-Kuşam, Makyaj, Zarafet
7.  Davranış, Mimik ve Jestler
8.  Konuşma Yeteneği, Diksiyon – Ses – Soluk – Fonetik

9.  Konulara Hâkimiyet, Bilgi ve Beceri

YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR.