Örnektir |
PROGRAMIN
AMACI :
Bu
program ile kursiyerlerin;
1. Kurallarına uygun,
akıcı ve anlaşılır konuşma becerisi
kazanmaları,
2. Kendilerini etkili bir biçimde ifade edebilmeleri,
3. Soluklarını denetleyebilmeleri,
4. Seslerini
eğitebilmeleri,
5. Seslerini
etkili bir biçimde
kullanabilmeleri,
6. Ses bilimi
açısından tüm sesleri doğru ve güzel telaffuz
edebilmeleri,
7. Yazım dili ile konuşma dili arasındaki
farkları kavramaları,
8. Konuşmada süre, tonlama, ezgi, vurgu kavşak gibi kuralları uygulamaları,
9. Beden dilini
etkili biçimde kullanabilmeleri,
10. Kamera karşısı
uygulamalar ve çekim esnasında dikkat
edilecek hususlarla ilgili beceri kazanmaları,
11. Röportaj teknikleri ile ilgili beceri
kazanmaları,
12. Şiir, masal,
düz metin ve gazete okuyarak değerlendirme becerisi kazanmaları,
13. Naklen yayın uygulamalarını
kurallarına uygun olarak
gerçekleştirebilmeleri,
14. Haber ve spor spikerliği uygulamalarını
kurallarına uygun olarak gerçekleştirebilmeleri,
15. Canlı yayın spikerliği uygulamalarını kurallarına uygun olarak gerçekleştirebilmeleri,
16. Perfore becerisi kazanmaları,
17. Belgesel yapımları seslendirme becerisi kazanmaları,
18. Prompter
karşısında
haber okuma becerisi kazanmaları,
19. Kamera karşısında haber
okuma becerisi kazanmaları,
20. Hazırlıksız konuşma becerisi
kazanmaları,
21. Serbest konuşma becerisi kazanmaları,
22. Konuşma ve sunum hazırlama becerisi kazanmaları,
23. Metin değerlendirme becerisi
kazanmaları,
24. Meslekî
etik kurallarına uygun
davranışlar geliştirmeleri,
25. Spikerlik, sunuculuk mesleğini meslekteki
yasa ve kurallara uygun gerçekleştirmeleri beklenmektedir.
PROGRAMIN
UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR:
1. Bu program spikerlik, sunuculuk alanındaki
mevcut gelişmeler ve sektör
ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Program
ile en az ilköğretim mezunu bireylerin medya sektöründe çalışabilmeleri için gerekli olan bilgi, beceri ve tutumlara sahip olmaları amaçlanmaktadır.
2. Program sürecinde, kuramsal konularla
birlikte uygulama da yapılacaktır. Konular
işlenirken alanında uzman, deneyimli yazar, gazeteci, spiker, sunucu vb. sınıf ortamına
getirilerek tecrübelerinden faydalanılması
sağlanır.
3. Konuların öğretiminde bilgisayar programları, animasyonlar,
videokasetler, resimler ve benzeri araç ve gereçlerden yararlanılacaktır.
Konular kursiyerlere sınıfta
powerpoint sunumları ile birlikte
tartışma, soru-cevap, beyin fırtınası, gibi öğrenci katılımını esas alan, interaktif öğretim
yöntem ve teknikleri kullanılarak
aktarılacaktır.
4. Programda
yer alan konular birbirinin ön şartı olacak şekilde sıralanmıştır.
PROGRAMIN SÜRESİ:
a) Hafta içi gruplarda
1. Haftada 2 gün, günde 4 saat, haftada 8
saat
Toplam: 12 hafta = 96 saat
2. Haftada 2 gün, günde 3 saat, haftada 6
saat
Toplam: 16 hafta = 96 saat
b) Hafta sonu gruplarda
1. Haftada 2 gün, günde 4 saat, haftada 8
saat
Toplam: 12 hafta = 96 saat
2. Haftada 2 gün, günde 3 saat, haftada 6
saat
Toplam: 16 hafta = 96 saat
PROGRAM
İÇERİĞİNİN HAFTALIK DAĞILIMI
HAFTA İÇİ VE HAFTA
SONU GRUPLARDA 12 HAFTALIK SÜREYE GÖRE DAĞILIM
1. HAFTA
DİKSİYON
1. Topluluk Önünde Konuşurken Soluğun Denetimi
2. Diyafram Kasının
Gelişiminin Sağlanması Uygulamaları
ve Diyaframın Kullanımı
3. Sesin Niteliklerinin ve Rezonans Bölgelerinin
Tanımlanması
4. Artikülâsyon Organlarının
Tanımlanması
5. Ses Eğitimi
6. Konuşma Aygıtımıza Esneklik
Kazandırma Uygulamaları
7. Çeşitli Ses Tınılarıyla
Metin Değerlendirme
2. HAFTA
DİKSİYON
1. Konuşma Aygıtımıza Esneklik
Kazandırma Uygulamaları
2. Doğru
Sesletimin Önemi
3. Ünlülerin Doğru Çıkarılış
Biçimleri ve <ğ> ile Kullanımı
4. Ünsüzlerin
Doğru Sesletimi
5. Yazı Dili ile Konuşma Dili Arasındaki Ayrımlar
6. Türkiye Türkçesinin Standart Konuşma Dili (İstanbul Ağzı) Kuralları
7. Akıcı ve Anlaşılır Konuşma
8. Tekerlemelerle
Artikülâsyon Çalışmaları
3. HAFTA
DİKSİYON
1. Süre
2. Tonlama
3. Ezgi
4. Vurgu
5. Ulama
6. Kavşak, Durak
7. Çeşitli Duygularla Metin Okuma Çalışmaları
4. HAFTA
DİKSİYON
1. Güzel ve Etkileyici Konuşmanın Önemi
ve Temel İlkeleri
2. Beden Dilinin
Önemi ve Doğru Kullanılması
3. Çeşitli Olayların Yaşanması ile İlgili
Uygulamalar
4. Çeşitli Duyguların Yaşanması
ile İlgili Uygulamalar
5. Duyguların İfadesi
6. Doğaçlama Çalışmaları
5. HAFTA SPİKERLİK
1. TV ve Radyo Programlarındaki Dilin Kullanım Yanlışları ve Seslendirme Hataları
2. Dinleme – Düşünme – Konuşma Bağlamında
Türkçe
3. Yazı Dili, Türkçenin
Öyküsü, Dil Bilinci
4. Mikrofonun Doğru ve Etkin Kullanılması İçin Gerekli Kurallar ve Mikrofon
Çalışmaları
5. Kameranın Doğru ve Etkin Kullanılması İçin Gerekli Kurallar ve Kamera
Çalışmaları
6. Çeşitli Duygularla Ses Kullanımı Çalışmaları
7. Röportaj Teknikleri, Uygulamaları, Kameraya
Kaydı, İzlenmesi ve Eleştirisi
6. HAFTA SPİKERLİK
1. Okuma Çalışmalarının Yapılması
a. Şiir
b. Masal
c. Düz metin
2. Mikrofonda
Konuşma Çalışmaları
• Serbest
3. Çalışma Çeşitleri
• Canlı yayın spikerliğinin
önemi,
özellikleri ve teknikleri
4. Çeşitli Seslendirme Uygulamaları
a. Gazete haberlerini ve başlıklarını TV’de canlı yayında okuma çalışmaları
b. Gazete başlıklarının okunmasına ilişkin
uygulamaların kameraya kaydedilmesi ve izlenmesi
c. Haber metninin prompterda okunması, kameraya kaydı ve izlenmesi
7. HAFTA SPİKERLİK
1. Çalışma Çeşitleri
a. Naklen yayın çalışmaları
b. Haber – redaksiyon c. Haber
spikerliği
ç. Spor spikerliği
2. Uygulamalar
a. Televizyon
anonslarının kamera
karşısında
okunması, izlenmesi ve
değerlendirilmesi
b. Haber metninin
prompterda okunması,
kameraya
kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c. Hava durumu metninin
prompterda okunması,
kameraya kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
ç. Spor haberi metninin prompterda okunması,
kameraya kaydı, izlenmesi ve
değerlendirilmesi
d. Köşe yazısının kamera
karşısında okunması,
izlenmesi ve değerlendirilmesi
e. Bir haberin ayakta anlatılması, kameraya
kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
8. HAFTA SPİKERLİK
• Uygulamalar
a. Perfore (Televizyonlarda yayınlanan görüntülerin metni) seslendirme uygulamaları
b. Haber metninin
prompterda okunması,
kameraya
kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c. Hava durumu metninin
prompterda okunması, kameraya
kaydı, izlenmesi ve
değerlendirilmesi
ç. Spor haberi metninin prompterda okunması,
kameraya kaydı, izlenmesi ve
değerlendirilmesi
d. Kamera karşısında
ve ayakta prompterdan haber okuma çalışmaları
e. Belgesel
seslendirme uygulamaları, sesin kaydedilmesi, dinlenmesi ve
değerlendirilmesi
f. Reklam seslendirme uygulamaları,
sesin kaydedilmesi, dinlenmesi ve değerlendirilmesi
9. HAFTA SUNUCULUK
1. Edinilmesi
Gereken Nitelikler
a. Hazırlıksız
konuşma uygulamaları
b. Sinirlenmeden tartışmaları
sürdürebilmenin yolu ve önemi (özgüven, hoşgörü, tarafsızlık)
c. Dinleyicilerin dikkatlerini
çekme
yöntem ve teknikleri (sunuş teknikleri)
ç. Mikrofonda serbest konuşma
denemeleri, konuşmaların kaydedilmesi, dinlenmesi
2. Sözcük ve Deyim Yanlışları
3. İnsanların
Bizi
Dinleyip
Dinlemediklerini Anlayabilmenin Yolları
4. Uygulamalar
a. Bir olayın
ayakta kamera karşısında anlatılması,
kameraya kaydı, izlenmesi
ve değerlendirilmesi
b. Metin okurken
mantık
değer vurgusunun doğru ve etkili kullanımı
ile ilgili uygulamalar
10.
HAFTA SUNUCULUK
1. Konuşma Nasıl Hazırlanır? Konuşma Hazırlama Teknikleri
2. İnsanların İlgi Duymaları İçin Sunumu Renklendirme Uygulamaları
3. İlginç
Girişler, Açıklayıcı ve Net Gelişmeler,
İz Bırakan Sonuçlar
4. Unutkanlığın Önlenmesi,
Hatırlama Yöntemleri ve Teknikleri
5. Benzetme
ve Örneklerin Önemi
6. Konsantrasyon Geliştirme Teknikleri
7. Günlük Konuşmalar ve Amaçlı Konuşmalara
İlişkin
Uygulamalar
11.
HAFTA SUNUCULUK
• Sunum
Hazırlama Teknikleri
a.
Açık oturum program sunuculuğu
b. Programcı
ve spiker – sunucu bağlantısı
c. Yönetmen ve spiker – sunucu bağlantısı ç. Radyo program sunuculuğu
d. Televizyon
program sunuculuğu
e. Radyo-televizyon anonsları okuma f. Tartışma program sunuculuğu
g. Radyo
tiyatrosu seslendirme
12.
HAFTA SUNUCULUK
1. Uygulamalar
a. Eğlence – müzik magazin programları sunumu,
sunumun kameraya kaydedilmesi,
izlenmesi ve değerlendirilmesi
b. Magazin
programları sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c. Kongre, seminer
ve protokol sunumu, sunumun kameraya
kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
ç. Anma ve sanat geceleri sunumu, sunumun
kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
2. Diksiyon – Artikülâsyon – Fonetik –
Spikerlik ve Sunuculuk Bağlantısı
3. Metin Değerlendirme ve Yorum
4. Beğenilen Spiker
ve Sunucuların Olumlu ve Olumsuz Yanları
5. İyi Bir Spikerde Bulunması Gereken Özellikler a. Görünüm, giyim-kuşam, makyaj, zarafet
b. Davranış, mimik ve jestler
c. Konuşma yeteneği, diksiyon – ses – soluk – fonetik ç.
Konulara hâkimiyet, bilgi ve beceri
HAFTA İÇİ VE HAFTA
SONU GRUPLARDA 16 HAFTALIK SÜREYE GÖRE DAĞILIM
1. HAFTA
DİKSİYON
1. Topluluk Önünde Konuşurken Soluğun Denetimi
2. Diyafram Kasının
Gelişiminin Sağlanması Uygulamaları
ve Diyaframın Kullanımı
3. Sesin Niteliklerinin Tanımlanması,
Rezonans Bölgelerinin Tanımlanması
4. Artikülâsyon Organlarının
Tanımlanması
5. Ses Eğitimi
2. HAFTA
DİKSİYON
1. Konuşma Aygıtımıza Esneklik
Kazandırma Uygulamaları
2. Çeşitli Ses Tınılarıyla
Metin Değerlendirme
3. Konuşma Aygıtımıza Esneklik
Kazandırma Uygulamaları
4. Doğru
Sesletimin Önemi
5. Ünlülerin Doğru Çıkarılış
Biçimleri ve <ğ> ile Kullanımı
3. HAFTA
DİKSİYON
1. Ünsüzlerin
Doğru Sesletimi
2. Yazı Dili ile Konuşma Dili Arasındaki Ayrımlar
3. Türkiye Türkçesinin Standart Konuşma Dili (İstanbul Ağzı) Kuralları
4. Akıcı ve Anlaşılır Konuşma
5. Tekerlemelerle
Artikülâsyon Çalışmaları
4. HAFTA
DİKSİYON
1. Süre
2. Tonlama
3. Ezgi
4. Vurgu
5. Ulama
6. Kavşak, Durak
7. Çeşitli Duygularla Metin Okuma Çalışmaları
5. HAFTA
DİKSİYON
1. Güzel ve Etkileyici Konuşmanın Önemi
ve Temel İlkeleri
2. Beden Dilinin
Önemi ve Doğru Kullanılması
3. Çeşitli Olayların Yaşanması ile İlgili
Uygulamalar
4. Çeşitli Duyguların Yaşanması
ile İlgili Uygulamalar
5. Duyguların İfadesi
6. Doğaçlama Çalışmaları
6. HAFTA SPİKERLİK
1. TV ve Radyo Programlarındaki Dilin Kullanım Yanlışları ve Seslendirme Hataları
2. Dinleme – Düşünme – Konuşma Bağlamında
Türkçe
3. Yazı Dili, Türkçenin
Öyküsü, Dil Bilinci
4. Mikrofonun Doğru ve Etkin Kullanılması İçin Gerekli Kurallar ve Mikrofon
Çalışmaları
5. Kameranın Doğru ve Etkin Kullanılması İçin Gerekli Kurallar ve Kamera
Çalışmaları
7. HAFTA SPİKERLİK
1. Çeşitli Duygularla Ses Kullanımı Çalışmaları
2. Röportaj Teknikleri, Uygulamaları, Kamera Kaydı,
İzlenmesi ve Eleştirisi
3. Okuma Çalışmalarının Yapılması
a. Şiir
b. Masal
c. Düz metin
8. HAFTA SPİKERLİK
1. Mikrofonda
Konuşma Çalışmaları
• Serbest
2. Çalışma Çeşitleri
• Canlı yayın spikerliğinin
önemi,
özellikleri ve teknikleri
3. Çeşitli Seslendirme uygulamaları
a. Gazete haberlerini ve başlıklarını TV’de canlı yayında okuma çalışmaları
b. Gazete başlıklarının okunmasına ilişkin
uygulamaların kameraya kaydedilmesi ve izlenmesi
c. Haber metninin prompterda okunması, kameraya kaydı ve izlenmesi
9. HAFTA SPİKERLİK
• Çalışma Çeşitleri
a. Naklen yayın çalışmaları
b. Haber – Redaksiyon c. Haber
spikerliği
ç. Spor spikerliği
• Uygulamalar
a. Televizyon anonslarının
kamera karşısında
okunması, izlenmesi ve
değerlendirilmesi
b. Haber metninin
prompterda okunması,
kamera
kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c.
Hava durumu metninin prompterda
okunması, kamera kaydı,
izlenmesi ve değerlendirilmesi
ç.
Spor haberi metninin prompterda okunması, kamera
kaydı, izlenmesi ve
değerlendirilmesi
10.
HAFTA SPİKERLİK
• Uygulamalar
a. Köşe Yazısının kamera
karşısında okunması,
izlenmesi ve değerlendirilmesi
b. Bir haberin ayakta anlatılması, kamera
kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi c. Perfore (Televizyonlarda yayınlanan görüntülerin metni) seslendirme
uygulamaları
ç. Haber metninin
prompterda okunması,
kamera
kaydı, izlenmesi ve değerlendirilmesi
11. HAFTA SPİKERLİK
• Uygulamalar
a. Hava durumu metninin prompterda
okunması, kamera kaydı, izlenmesi
ve değerlendirilmesi
b. Spor haberi metninin prompterda
okunması, kamera kaydı, izlenmesi
ve değerlendirilmesi
c. Kamera karşısında ve ayakta prompterdan haber okuma
çalışmaları
ç. Belgesel
seslendirme uygulamaları, sesin kaydedilmesi, dinlenmesi ve
değerlendirilmesi
d. Reklam seslendirme uygulamaları,
sesin kaydedilmesi, dinlenmesi ve değerlendirilmesi
12.
HAFTA SUNUCULUK
• Edinilmesi
Gereken Niteliklerin
Öğretilmesi
a. Hazırlıksız konuşma
uygulamaları
b.
Sinirlenmeden tartışmaları sürdürebilmenin yolu ve önemi (öz
güven, hoşgörü, tarafsızlık)
c.
Dinleyicilerin dikkatlerini çekme yöntem ve teknikleri (sunuş teknikleri)
ç. Mikrofonda serbest konuşma
denemeleri, konuşmaların kaydedilmesi, dinlenmesi
• Sözcük ve Deyim Yanlışları
• İnsanların Bizi Dinleyip Dinlemediklerini Anlayabilmenin
Yolları
13. HAFTA SUNUCULUK
1. Uygulamalar
a. Bir olayın
ayakta kamera karşısında anlatılması,
kameraya kaydı, izlenmesi ve
değerlendirilmesi
b. Metin okurken mantık
değer vurgusunun doğru ve etkili kullanımı
uygulamaları
c. Konuşma nasıl hazırlanır? Konuşma hazırlama
teknikleri
ç. İnsanların ilgi duymaları
için sunumu renklendirme uygulamaları
14. HAFTA SUNUCULUK
1. (İlginç
Girişler, Açıklayıcı ve Net Gelişmeler, İz Bırakan
Sonuçlar)
2. Unutkanlığın Önlenmesi,
Hatırlama Yöntemleri ve Teknikleri
3. Benzetme ve
Örneklerin Önemi
4. Konsantrasyon Geliştirme
Teknikleri
5. Günlük Konuşmalar ve
Amaçlı Konuşmalara İlişkin
Uygulamalar
15.
HAFTA SUNUCULUK
• Sunum Hazırlama Teknikleri
a.
Açık oturum program sunuculuğu
b. Programcı
ve spiker – sunucu bağlantısı
c. Yönetmen ve spiker – sunucu bağlantısı ç. Radyo program sunuculuğu
d. Televizyon
program sunuculuğu
e. Radyo-televizyon anonsları okuma f. Tartışma program sunuculuğu
g. Radyo
tiyatrosu seslendirme
16.
HAFTA SUNUCULUK
1. Uygulamalar
a. Eğlence – müzik magazin programlarının
sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
b. Magazin programları
sunumu, sunumun kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
c. Kongre, seminer
ve protokol sunumu, sunumun kameraya
kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
ç. Anma ve sanat geceleri sunumu, sunumun
kameraya kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi
2. Diksiyon – Artikülâsyon –
Fonetik – Spikerlik ve Sunuculuk Bağlantısı
3. Metin Değerlendirme ve Yorum
4. Beğenilen Spiker ve Sunucuların Olumlu ve Olumsuz
Yanları
5. İyi Bir Spikerde Bulunması Gereken Özellikler
6. Görünüm, Giyim-Kuşam, Makyaj, Zarafet
7. Davranış, Mimik ve Jestler
8. Konuşma
Yeteneği, Diksiyon – Ses – Soluk – Fonetik
9. Konulara Hâkimiyet,
Bilgi ve Beceri